Downs syndrom // RussefeiringRuss og russefeiring er i norge en betegnelse på en feiring for de som er avgangselever p videregående skole! Det er egentlig noe som bygger del på en dansk tradisjon, der elever som avslutter videregående skole kaller seg for russ og deretter markerer dette med en feiring. Det er ikke bare i norge at vi markere at vi har fullført videregående skole, men mange steder i verden er det en type markering av fullført gymnasium. Den norske feiringen av dette er i høy grad en særegen feiring, som blant annet er skikkene som russekro, russerevy og russeavis (som de utgir og selger på 17.mai).

Det er flere ukers feiring som topper seg ofte opp i mor slutten av russetiden, og deretter avsluttes på norge sin nasjonaldag (17.mai). På norge sin nasjonaldag dagen de blir mest lagt merke til av hele norges befolkning, vell blir de lagt merke til i feiringen også med de fargede buksene som har navn og merker på men på norge sin nasjonaldag er det mange steder som det er russetog etter barnetoget. Noen plasser går russen i samme tog som de vanlige togene som de har i forskellige plasser i norge. Men oppmerksomhet får de, og de skiller seg god ut på både godt og vondt.

Aktivitetene som russen arrangere er ikke av skolen, men av elevene som selv går der. Det er opp til flere tusen elever hvert år som er med på denne feiringen, men betyr det at noen skal bli holdt utenfor?

Nå dette året av russefeiringen var det noen som ikke var like ønsket med å få være med under russefeiringen. At noen skal måtte få beskjed om at de andre i russe styret skal nekte noen å få være med, er horribelt! Skal det plutselig være krav eller forskjells behandling på hvem som kan få være russ og være med på feiringen og ikke? Er ikke alle like verdige som russ, eller skal det plutselig bli lagt lister på hvem som er verdige og ikke? Alle har fullført videregående og er avgangs elever, og alle er i stand til å få være med på en russefeiring.

Nylig leste jeg en artikkel om to herlige mennesker ifra Rogalands området, som ble nektet av russen å få være med på russefeiringen. Buksene var kjøpt inn, kortene var laget og i boks, luen var på plass, og buksene var nydelig pyntet og klar for bruk! Det som holdt de tilbake var russen selv. De to herlige menneskene ble satt som et spørsmål ovenfor russen som er andre medelever som nektet de å få være med under russefeiringen. Grunnen for dette er at de har Downs syndrom. Er dette virkelig et grunnlag som gir andre rett til å holde de utenfor en norsk tradisjon for årlige avgangs elever?

 

Tenk om du var en av de som hadde Downs syndrom og ble holdt utenfor at andre med elever pga du ikke ble sett på som lik linje som andre rundt deg. Følelsen av å gå og kjenne på at enn kanskje ikke føler seg lik alle andre er ikke en god følelse, bedre sakt en utfordrende og til tider deprimerende følelse som enn ikke kan gjøre noe med. Enn prøver å være seg selv men plutselig er ikke det godt nokk. Enn blir deretter holt utenfor at andre som tydeligvis er normale nokk til å ha rett til å være med under denne feiringen. Dette er horribelt og mobbing i høyeste grad!

Ikke er det noen krav som må følges for å være en verdig russ når enn er avgangs elev! Ikke er det noe krav om at enn må være som alle andre, for ingen er like! Men alle er like mye vert uansett og unike på hver sin måte.

De som har Downs syndrom er herlige mennesker de også, som virkelig burde bli tatt vare på å få være med andre mennesker som også ikke har dette syndromet. De kan linke godt som alle andre være med på russefeiring! Det er ikke noe som tilsier at det hindrer de.

I denne hendelsen som står i Stavanger Aftenblad ente det heldigvis bra! Russestyret forandret mening etter avisen hadde vert på hjemmebesøk hos dette kjæreste paret som fikk beskjed først om at de ikke fikk delta på feiringen med russen. Etter besøket med avisen forandret russestyret mening og de fikk delta i russefeiringen likevel. Men tenk på de som har Downs syndrom og går igjennom denne hendelsen men som ikke går til media eller tørr å stå på for å få være en del av russen å få delta på feiringen. Tenk på de som sitter hjemme med russeklærne med tårer i øynene og en følelse av at de ikke passer inn og er fult klar over at de er blitt nektet av andre medelever fordi de har et syndrom som gjør at de andre ikke ønsker å ha de med. Er dette virkelig greit? Mitt synspunkt ut ifra dette er definitivt nei! Selvfølgelig skal alle få delta på en sånn stor feiring og tid sammen med andre medelever. Ikke skal det være greit å forskjellsbehandle andre på den måten og stenge andre ut på den måten.

Selv har jeg en person i familien som har Downs syndrom, å han er like mye verdt som alle andre! Han har tanker og meninger på lik linje som alle oss andre. Han er et menneske med like store verdier og er på ingen måte en person som ikke kan delta å gjøre det som vi andre kan.
Det er forskjellige grader av Downs syndrom, men uansett hvilken grad de har så er det en selvfølge at de skal få delta på ting som de selv ønsker. Det skal ikke ligge en hindring i oss andre, med at vi nekter de!

Husk på at enn vet aldri hva som skjer, enn vet aldri om det kunne vert du som satt og ble holdt utenfor på den måten av andre! Hadde du synes at det var okei? Hadde du likt og sittet hjemme og kjent på de følelsenne som er når enn blir nektet av andre til å delta på blant annet en russefeiring? Hadde du likt og gått på skolen etterpå å vist at du ikke fikk delta på en årlig tradisjon pga andre medelever? 


Synes alle burde tenke over dette og tenker over sine handlinger før de utfører de! For du vet aldri hva som skjer..DEL GJERNE DETTE INNLEGGET VIDERE!

Trykk liker på den blå liker knappen under, hvis du synes at alle avgangselever burde få delta på russefeiring!


 

Kommentarer

Maren i Kansas

25.03.2014 kl. 17:57
uff, nei så tragisk!! Man er så absolutt ikke mindre verdt bare fordi at man har Downs-syndrom, og de har like mye rett til å feire 13 års skolegang som alle andre! Helt enig med deg, godt skrevet!
Legg igjen en kommentar
Xtine Michelle

En liten og livlig jente ifra Rogaland! Men bor nå i Vest-Agder (Kvinesdal), og trives kjempe godt her. 15.07.13 ble jeg mamma for første gang til ei nydelig liten prinsesse, som ble født som prematur 5 uker før termin. På bloggen min kan dere lese om mitt liv som ung alene mamma, graviditeten jeg gikk igjennom og live mitt. Om du/dere har noe spørsmål eller om det er noe, så er det bare å legge igjen en kommentar eller å sende en mail (som dere finner knapp til over headeren min). Ved spørsmål ang sammarbeid/sponsing av bloggen min kan dere kontakte meg på: xtinemichelle.blogg@hotmail.com

xtinemichelle.blogg@hotmail.com
Follow on Bloglovin Bloggist.no - Toppliste for bloggere Blogglisten
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits