BarneTV med Vranglære!Når begynte dyr å kunne dette ned ifra taket med hode først, og deretter overleve? Når begynte det å bli vanlig i norge at barna skulle lære japansk? Hva tid ble det vanlig at hester skulle ha sminke å være i alle regnbuens farger med flotte klær osv? Skal ikke barnetv være en positiv ting for barna å ikke vranglære?!
 

Barne tv og tegne film for barn, har i over lengre tid vært i bruk i høyere grader i barnefamilier. Det er en rekke forskjellig utvalg nå for tiden. Da jeg var liten var det også et stort utvalg, men utvalget har virkelig ikke blitt mindre! Bedre sakt, det har blitt større.

For å kunne holde oppe interessen for både barn i alle alder, er det fult av lyder, språk, figurer og ikke minst farger. Men hvorfor ikke bruke kreativiteten på et normalt nivå enn å dra det over til vranglære for små barn? Hvorfor ende opp med at ponnier skal bli farget i alle regnbuens farger og deretter bruke sminke og klær? Er det virkelig dette vi ønsker at barna våre skal sitte å se på å lære? Skal de lære at ponnier kan være i lilla, blå, rosa, gul, osv? Skal di lære at dyr bruker sminke? Skal de lære at katter kan dette ned ifra taket med hode først og overleve? Eller at mennesker kan skade seg og ikke få vondt? 

Selvfølgelig er tegnefilm overdrevet og alle forstår jo dette, men små barn er små barn. De ser ikke ting ifra det perspektivet som vi voksne gjør. De ser morsomhetene i dette og ler, men det verste av alt er at noen barn ikke vet hvordan realiteten er. Om det er tegne film som gjør det eller om det er dårlig læremønster av oss foreldre, det vil det nokk alltid være delte meninger om!

Da jeg var liten var det ingen programmer som gikk ut på å snakke på noe annet språk enn norsk og engels. Nå på barnekanaler på tv og filmer, er det tegne filmer som ikke bare bruker disse språkene som vanlige språk men de har et læremønster på japansk! Vell kan enn skrue av tv, bytte kanal om enn ikke ønsker at barne skal se på dette. Men det er ikke det som er problem stillingen i dette! Problem stillingen og spørsmålet er hvorfor er dette blitt en normal trend nå?

Skal ikke norge og norges befolkning få holde på det norske, få lære barna det som er rett og ikke det som er vranglære? Skal ikke barna få lære deres morsmål og få se det på tv, eller få se det nordiske språket og lære det? Hva tid ble japans en vanlig språk på norsk tv over for å lære barna?!

Jeg er ikke imot barne tv eller tegne film. Jeg synes selv dette til tider er kjekt å se på, men en kreativitet til regissørene burde virkelig bli bedre enn dette! Greit at Tom & Jerry er overdramatisert og vranglære, og har vert dette i uttalelig mange år. Greit at my Little ponny, har alle regnbuens farger og sminke og klær og kan gi en innvirkning over for små barn og barn skjennerelt, ettersom det kan virke som at dette er normalt. Greit at dora de explorer snakker norsk, men også går over på japansk. greit at boble guppyer kjører biler under vann, og holder en type barne film lære som til tider også er vranglære.

Mye av dagens bare filmer er vranglære, og ja det er mye av det som er innholdet som gjør at det blir morsomt for barna å se på dette. Men hvorfor kan de ikke holder en litt mer realistisk holdning i filmene som også gjør det morsomt, men som barna kan lære av på en ordentlig måte. Det er vi som foreldre som har ansvar for å lære barna hva som er rett og galt, men programmer som de ser på og innholdet som de ser på er også noe som påvirker barna og som de ikke ser på samme måte som oss eldre og voksne folk. 

Det er faktisk også noen barne pogram som har et ordspråk som ikke holder seg til den norske kulturen! Et ordspråk som ikke alle ønsker at barna skal lære og bruke i hverdagen.

Er det virkelig dette vi ønsker barna skal se på og lære? Vil vi virkelig at barna skal sitte og få inn feil informasjon igjennom noe som skal være gøye og morsomme filmer for de små, som ender opp i vranglære?

Hva mener dere om dagens tegnefilmer og læren som de holder over for små barn?

 

Kommentarer

Myiie - en mammablogg

26.03.2014 kl. 09:50
Vet ikke om jeg er helt enig med deg.. Synes det er mange pedagogiske og flotte serier for barn der ute, mulig vi ikke har sett på det samme;) Selvfølgelig sikkert mye som ikke er bra også. Dattern min elsker for eksempel Kai Lahn, der lærer de ett og annet kinesisk ord, men det synes jeg bare er artig, serien er jo utrolig pedagogisk og de lærer masse bra synes jeg:)

Cecilie T.

26.03.2014 kl. 23:19
De fleste serier jeg har sett er flotte og lærerike, oppfordrer til å bruke fantasien, lek og å være kreativ :) Så jeg er ikke helt enig. De mest "urealistiske" seriene jeg har sett har grunnverdier som vennskap: det å ta vare på hverandre, hjelpe hverandre, aksept og anerkjennelse: forstå at alle er ulike og at det er store forskjeller i samfunnet (språkmessig også) ++ - bare på en barnevennlig måte :)

veronica

27.03.2014 kl. 12:44
Jeg er ikke enig med deg. Det finnes mange flotte og lærerike serier for barn, og som du selv sa så tenker ikke barn i samme mønster som oss voksne. Om det bare skulle være realistiske ting på barnetv så er det myyye som ikke kan vises (peter pan feks, en av mine yndlingsfilmer fra barndommen). Du forklarer også ting om død osv til et barn gjerne på en annen måte enn hos oss voksne. Vi lærer jo ting i ulike statier i livet, så jeg ser ikke skaden i mye som vises på barnetv. Nå skal det sies at det er sinnsykt mye teit og dumt som vises, men jeg tror ikke det er skadelig.

Tros.blogg.no

28.03.2014 kl. 12:03
Det er meget nødvendig og interessant det emnet du der tar opp, for jeg har selv et barn på 6 år, og jeg har derfor sett en god del av barneprogrammene som blir sendt, og de er rystende. Og om vi ikke snart våkner opp og forstår hva som holder på å skje, får vi en ødelagt generasjon, eller i hvert fall et totalt annet samfunn i Norge enn hva vi har vært vant til. For barna skal nå vennes til å se på veldig nifse skapninger med forferdelige øyne spesielt, og de er onde utspekulerte figurer som lager uvanlig sterke lyder. Og ikke minst så er det visst også viktig også at barna infiltreres i den okkulte verdenen, med alt det som Gud har forkastet i sitt ord. For hekseri, trolldomskunst og til og med former for yoga får de kjennskap til. Og det første ordet de hører når de slår på barne-tv, er ordet spøkelse (selv om spøkelser nå florer på grunn av alt okkulte vi involverer oss i ), så kan vi godt spare barna våre for dette, og la oss dumme voksne som har stelt det i stand, ta støyten, og ikke barna. Og som du sier, så skal barna også påvirkes av andre kulturer, sånn som japansk. Men personlig så har jeg oppdaget at egyptisk er mer brukt, og det er vel fordi at her ligger kremen i det okkulte, slik som fra faraoenes og pyramidens tid. Og det er nettopp dette jeg har sett mye av i barneprogrammene nå.
Legg igjen en kommentar
Xtine Michelle

En liten og livlig jente ifra Rogaland! Men bor nå i Vest-Agder (Kvinesdal), og trives kjempe godt her. 15.07.13 ble jeg mamma for første gang til ei nydelig liten prinsesse, som ble født som prematur 5 uker før termin. På bloggen min kan dere lese om mitt liv som ung alene mamma, graviditeten jeg gikk igjennom og live mitt. Om du/dere har noe spørsmål eller om det er noe, så er det bare å legge igjen en kommentar eller å sende en mail (som dere finner knapp til over headeren min). Ved spørsmål ang sammarbeid/sponsing av bloggen min kan dere kontakte meg på: xtinemichelle.blogg@hotmail.com

xtinemichelle.blogg@hotmail.com
Follow on Bloglovin Bloggist.no - Toppliste for bloggere Blogglisten
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits